V Bulharsku dnes do ulíc opäť vyšli tisíce ľudí

16.11.2013 Celý región

Sofia 16. novembra (TASR) - Tisíce odporcov, ale aj prívržencov socialistami vedenej vlády v Bulharsku vyšli dnes do ulíc viacerých miest, aby protestovali proti sociálnej nerovnosti a politickej neistote v tejto najchudobnejšej členskej krajine EÚ, informovala agentúra Reuters.

Predseda vlády Plamen Orešarski pred svojimi sympatizantmi v Sofii prisľúbil, že zostane pri moci, presadí reformy na pomoc najviac znevýhodneným a zabezpečí zvýšenie príjmov obyvateľstva.

Tisíce priaznivcov hlavnej opozičnej strany Občania za európsky vývoj Bulharska (GERB) na zhromaždení v druhom najväčšom meste Bulharska - Plovdive, zasa požadovali rezignáciu vlády a predčasné voľby, pričom súčasnú vládu obvinili z nekompetentnosti a úplatkárstva.

Socialistami vedený kabinet sa ujal úradu v máji, pričom vystriedal práve vládu vedenú GERB, ktorá odstúpila po masových protestoch. Príčinou protestov boli vysoké účty za dodávky elektriny pre domácnosti a korupcia. GERB síce v predčasných voľbách získal parlamentnú väčšinu, ale nepodarilo sa mu zostaviť vládu.

Mnohí Bulhari dúfali, že vstup do EÚ pred šiestimi rokmi prinesie krajine prosperitu a skoncuje s bezuzdnou korupciou a organizovaným zločinom. Teraz sú však politickou elitou rozčarovaní, čo dokazujú aj najnovšie prieskumy verejnej mienky.

Prieskumy súčasne ukazujú, že Bulhari sú rozdelení, aj pokiaľ ide o názor, či by súčasná vláda mala zostať pri moci alebo odstúpiť. Viacerí politickí analytici dnes podľa Reuters uviedli, že dnešné zhromaždenia môžu ešte viac prehĺbiť rozdiely. "Tieto demonštrácie podčiarkujú prehlbujúcu sa konfrontáciu medzi politickými súpermi," zdôraznil analytik Parvan Simeonov z Gallupovho inštitútu v rozhovore pre súkromnú televíziu Nova.
 

Vyberte región